Tuesday, February 2, 2010

Sekadar renungan & peringatan buat diri ini

Kadang-kadang kita sebagai hamba-Nya selalu terlupa akan makna sebenar kehidupan dan tujuan kita diciptakan-Nya untuk hidup di muka bumi ini. Bila masa kesusahan menimpa, baru lah manusia mengingati-Nya dan kembali mengadu pada Allah supaya dipermudahkan kesusahan.

Jika hendak dibandingkan 10 tahun dahulu, sememangnya ujian kehidupanku sekarang tidak lah sehebat mana. Cuma, terasa seperti kekuatan yang ada pada diriku kini tersangat sedikit biarpun usiaku kini jauh lebih tua dari yang dulu. Bukanlah kekuatan fizikal yang aku maksudkan di sini, tetapi kekuatan mental (jiwa dan emosi) yang aku rasakan semakin menipis biarpun aku rasa pengalaman telah mengajar aku untuk menjadi lebih kuat dari yang dulu.

Masa begitu pantas berlalu. Alhamdulillah, kini segala yang menghantui dan membantutkan perjalananku sebelum ini telah pergi meninggalkan ku (harapanku, biarlah buat selama-lamanya). Yang pasti setiap simpang yang bakal aku tempuhi dan perjalananku untuk tiba ke simpang-simpang tersebut akan memberikan pengalaman dan cabaran baru untuk aku tempuhi. 

Ini cuma coretan pendek sekadar peringatan buat diriku, dan pada yang lain. 

[Sorry folks, I feel like writing in Malay this time]


What Say You?

1 comments:

"terasa seperti kekuatan yang ada pada diriku kini tersangat sedikit biarpun usiaku kini jauh lebih tua dari yang dulu"

ni yg sy rasakan. ujian lalu seperti tak menguatkan sy, tetapi menjadikan sy seorg yg lbh fragile.

i do hope "mereka" akan meninggalkan sy, soon!

thanks yer singgah blog sy =)

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails